Loading…

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

“Μαθαίνω για την υγεία με αφορμή την ανατομία-φυσιολογία: Οξεία Πτώση Ακοής” των Σοφίας Τοπαλίδου και Αναστασίας Άγγου, Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, Τάξη Β΄2, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Δράμας

Μαθαίνω για την υγεία με αφορμή την ανατομία-φυσιολογία 

ΟΞΕΙΑ  ΠΤΩΣΗ ΑΚΟΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To έσω ους ή λαβύρινθος εξασφαλίζει την αίσθηση της ακοής και της ισορροπίας στον άνθρωπο. Οι γνώσεις μας πάνω στην ανατομία και την φυσιολογία του έσω ωτός είναι εκτενείς, σε αντίθεση με την διερεύνηση του λαβυρίνθου λόγω φόβου πρόκλησης βλάβης του, δηλαδή την οξεία πτώση ακοής. Η αδυναμία της πλήρης κατανόησης της αιτιοπαθογένειας της οξείας πτώσης ακοής βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο όσον αφορά την διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.

από: https://images.app.goo.gl/UK3cyLBgfAYFBhK4A 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Εκδηλώνεται ως νευροαισθητήριος βαρηκοΐα με ελάττωση του επιπέδου ακοής και μπορεί να συνοδεύεται από ίλιγγο, εμβοές και ίσως από αστάθεια. Ο ίλιγγος αφορά κρίσεις  ζάλεις που μπορεί να συνοδεύεται από εμέτους, ωχρότητα και εφιδρώσεις.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΟΗ

  1. Πτώση άμυνας του οργανισμού
  2. Αρτηριακή  υπέρταση
  3. Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  4. Στεφανιαία νόσος
  5. Ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου 
  6. Αναιμία
  7. Λοιμώξεις, όπως παρωτίτιδα

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας απώλειας ακοής είναι η έκθεση του ανθρώπου σε θόρυβο στο εργασιακό και στο εξωτερικό περιβάλλον (θορυβώδη οχήματα, μουσική, μηχανές εργοστασίων, κομπρεσέρ κλπ). 

 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΞΕΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΟΗΣ

Η οξεία πτώση ακοής επιβαρύνει την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή με κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση  αλκοόλ δε φαίνεται να επηρεάζει, ενώ για το κάπνισμα οι απόψεις διίστανται.  Είναι λοιπόν αναγκαία η περαιτέρω μελέτη πάνω στην συγκεκριμένη πάθηση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Μελέτη ανοσολογικών παραμέτρων στο περιφερικό αίμα ασθενών με οξεία πτώση ακοής (Διδακτορική διατριβή Ζηνοβία Τσινασλανίδου ιατρός ΩΡΛ 2016, https://freader.ekt.gr/eadd/index.php?doc=37133 )
  • Εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων στην πρόβλεψη απώλειας ακοής λόγω υψηλών θορύβων και στην υποστήριξη ατόμων με προβλήματα ακοής (Διπλωματική Γκινάκος Αθανάσιος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  ΕΜΠ 2015,  http://artemis.cslab.ece.ntua.gr:8080/jspui/bitstream/123456789/12877/1/DT2015-0231.pdf )

 

Β΄ΥΓ2 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Δράμας

ΣΟΦΙΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΓΓΟΥ